Obsah článku
- 1 Pomalé hrnce: Rebríček TOP 10 najlepších pomalých hrncov podľa recenzií zákazníkov
- 2 Výhody pomalých hrncov
- 3 Čo sa dá variť v pomalom hrnci?
- 4 Ako funguje pomalý hrniec?
- 5 Na čo sa zamerať pri výbere pomalého hrnca?
- 6 Pomalý hrniec a jeho funkcie
- 7 Technika Sous-vide
- 8 Prívodný kábel
- 9 Pokrievka na pomalom hrnci
- 10 Typ vykurovania
- 11 Ovládanie pomalého hrnca
- 12 Pomalý hrniec: Príslušenstvo
- 13 Objem a tvar
- 14 Materiál pre pomalé varenie
- 15 Príkon hrnca
- 16 Dizajn pomalého hrnca
- 17 Údržba
- 18 Ako používať pomalý hrniec?
- 19 Ceny pomalých hrncov
- 20 Recenzie pomalých hrncov
- 21 Pomalé hrnce: Niekoľko slov o pomalých hrncoch na záver
Pomalý hrniec je určený na zdravú a pomalú prípravu chutných jedál. Vďaka šetrnému vareniu pri teplotách nižších ako bod varu sa v potravinách zachováva veľké množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Počas pomalého varenia sa chute jednotlivých zložiek lepšie prepoja a hotový pokrm má výraznejšiu chuť. Stačí dať ingrediencie do hrnca a nemusíte sa o nič starať. Jednoduché ovládanie a prednastavené programy umožňujú variť chutné jedlá aj začiatočníkom. Môžete sa sústrediť na iné činnosti a jedlo podávať hneď po uvarení.
Pomalé hrnce: Rebríček TOP 10 najlepších pomalých hrncov podľa recenzií zákazníkov
Tu nájdete náš výber najlepších pomalých hrncov. Vybrali sme ich na základe analýzy používateľských recenzií na Heureke a v najväčších slovenských e-shopoch, ktoré predávajú pomalé hrnce. Vďaka tomu sme pre vás vybrali TOP 10 pomalých hrncov. Tieto produkty sme potom zoradili do tejto tabuľky, ktorú môžete zoradiť podľa požadovaných parametrov. Ak vás napríklad zaujíma najnižšia cena, môžete si najlepšie pomalé hrnce zoradiť podľa najnižšej ceny.
Názov pomalého hrnca | Vzhľad hrnca | Značka | Objem hrnca (l) | Materiál nádoby | Príkon (W) | Orientačná cena (s DPH) | Dostupnosť |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 | Bionaire | 5,7 | Keramika | 250 | 103,9 | Zobraziť v obchodoch | |
Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramic | Bionaire | 5 | Keramika | 220 | 114 | Zobraziť v obchodoch | |
Russell Hobbs Maxicook 22750-56 | Russell Hobbs | 6 | Liaty hliník | 200 | 60,65 | Zobraziť v obchodoch | |
Bionaire CrockPot CSC024X | Bionaire | 5,6 | Liaty hliník | 1300 | 159 | Zobraziť v obchodoch | |
Sencor SPR 6100BK | Sencor | 5,5 | Hliníková zliatina | 1200 | 119 | Zobraziť v obchodoch | |
Sencor SPR 7200SS | Sencor | 6 | Hliníková zliatina | 1250 | 148 | Zobraziť v obchodoch | |
Bionaire CrockPot Saute CSC027X | Bionaire | 6 | Liaty hliník | 250 | 139 | Zobraziť v obchodoch | |
TESLA SlowCook S700 | Tesla | 6,5 | Liaty hliník | 300 | 64,9 | Zobraziť v obchodoch | |
Severin SV 2447 | Severin | 6 | Liaty hliník | 550 | 104,9 | Zobraziť v obchodoch | |
Philco PHSC 5600 | Philco | 5,6 | Liaty hliník | 1500 | 108,99 | Zobraziť v obchodoch |
Výhody pomalých hrncov
- Zdravé varenie – používanie menšieho množstva tuku a soli, zachovanie vitamínov a zdraviu prospešných látok.
- Šťavnaté jedlo – jedlo sa varí pri konštantnej teplote, je jemné, šťavnaté a nevysušuje sa.
- Jednoduchosť – väčšina modelov má prehľadný displej a niektoré majú prednastavené programy.
- Úspora času – počas varenia nemusíte byť prítomní, môžete robiť niečo iné a vrátiť sa, keď je jedlo hotové.
- Výrazná chuť jedla – chute ingrediencií sa počas pomalého varenia lepšie prepoja a zvýraznia chuť jedla.
- Úspora elektrickej energie – pomalé hrnce majú nízku spotrebu energie. Okrem toho do okolia uniká minimum tepla.
Čo sa dá variť v pomalom hrnci?
Pomalé hrnce sú vhodné na prípravu vývarov, polievok, omáčok, gulášov, duseného mäsa, zemiakov, ryže, strukovín, zeleniny, džemov, marmelád, ale napríklad aj dezertov.
Ako funguje pomalý hrniec?
Jednoducho vložte ingrediencie do hrnca, spustite požadovaný program a jedlo sa bude variť pri teplote 79 až 95 °C počas 30 minút až 20 hodín. Proces varenia nemusíte kontrolovať – jedlo sa nepripáli vďaka nepriľnavému povrchu hrnca a prednastavený program bude dohliadať na čas varenia.
Na čo sa zamerať pri výbere pomalého hrnca?
- Objem a tvar hrnca – vyberte si vhodný objem a tvar hrnca v závislosti od množstva a typu potravín, ktoré zvyčajne varíte.
- Typ ohrevu – či má hrniec nižší alebo nepriamy typ ohrevu, ovplyvňuje varenie potravín.
- Ovládanie – Podľa toho, aký druh ovládania uprednostňujete, si môžete vybrať mechanické alebo digitálne ovládanie.
- Pokrievka – pokrievka hrnca môže byť klasická (vo forme veka) alebo sklopná s možnosťou vyklápania.
- Materiál – materiál použitý na vonkajšiu a vnútornú časť hrnca určuje odolnosť, tepelnú vodivosť a trvanlivosť hrnca.
Komponenty pomalého hrnca
- Spodná časť – elektrický bojler, ktorý ohrieva vodu a udržiava nastavenú teplotu.
- Vnútorná nádoba – odnímateľná nádoba s nepriľnavým povrchom, v ktorej môžete jedlo ohrievať alebo ukladať do chladničky.
- Vonkajší plášť – ochranný kovový plášť s rukoväťami.
Pomalý hrniec a jeho funkcie
Funkcie, ktorými je pomalý hrniec vybavený, rozširujú možnosti jeho používania a zabezpečujú väčší komfort pri práci s ním.
- Displej – na displeji sa zobrazujú podrobnejšie informácie o procese varenia – koľko minút zostáva do konca, aký program ste vybrali atď.
- Prednastavené programy – hrniec môže mať prednastavené programy – stačí vybrať program a nemusíte nastavovať nič iné.
- Časovač – možnosť nastaviť, za ako dlho sa hrniec vypne.
- Udržiavanie teploty – termostat zabezpečuje stabilnú teplotu počas varenia jedla alebo pri udržiavaní nastavenej teploty hotového jedla.
- Odložený štart – umožňuje nastaviť čas zapnutia varnej dosky tak, aby bolo jedlo pripravené vtedy, keď ho potrebujete.
- Úrovne výkonu – možnosť nastavenia intenzity výkonu.
- Ochrana proti prehriatiu – ak sa vykurovacie teleso prehreje, tepelná poistka hrniec vypne.
- Odnímateľná nádoba – praktická odnímateľná nádoba, s ktorou možno uvarené jedlo vložiť do chladničky, ohrievať na hrniecu alebo v rúre.
- Detská poistka – uzamkne ovládacie prvky, aby sa zabránilo náhodnému zapnutiu hrnca.
- Možno umývať v umývačke riadu – vnútornú nádobu možno ľahko umývať v umývačke riadu.
- Vhodné do mikrovlnnej rúry – jedlo vo vnútornej nádobe hrnca môžete ohrievať v mikrovlnnej rúre.
Technika Sous-vide
Niektoré pomalé hrnce sú určené na varenie metódou sous-vide. Táto technika zahŕňa niekoľkohodinové varenie potravín pri nízkej teplote. Jedlo si zachová svoju štruktúru a bude šťavnaté. Takto sa dá pripraviť mäso, zelenina a zemiaky.
Prívodný kábel
Pri výbere hrnca sa zamerajte aj na dĺžku napájacieho kábla. Mal by byť dostatočne dlhý, aby ste dosiahli na elektrickú zástrčku bez toho, aby ste museli použiť predlžovací kábel. Ale nie príliš veľa, aby to prekážalo. V ideálnom prípade by mal mať hrniec možnosť navinúť prebytočnú dĺžku kábla do vnútornej priehradky alebo na držiak.
Pokrievka na pomalom hrnci
Pokrievka na pomalom hrnci môže byť sklopná (výklopná) alebo odnímateľná (ako v bežnom hrnci). Viečka niektorých modelov môžu byť vybavené bezpečnostnými zámkami, ktoré ich dobre zabezpečia. Tým sa zabráni vysypaniu obsahu nádoby pri manipulácii.
Typ vykurovania
Pomalé hrnce môžu ohrievať jedlo spodným alebo nepriamym ohrevom. Pri hrncoch so spodným ohrevom je potrebné jedlo počas varenia občas premiešať, aby sa nepripálilo. Nepriamy ohrev môže byť halogénový, teplovzdušný alebo indukčný. Teplo sa rozdeľuje rovnomerne, čím sa eliminuje riziko spálenia jedla.
Ovládanie pomalého hrnca
Multifunkčný hrniec môžete ovládať manuálne alebo digitálne prostredníctvom displeja.
Manuálne ovládanie – jednoduché ovládanie potenciometra pomocou prepínača alebo stupňovité ovládanie výkonu v niekoľkých stupňoch. Manuálne ovládanie neumožňuje nastavenie času varenia. Tieto základné modely hrncov sú lacnejšie a vhodné pre menej náročných používateľov alebo na príležitostné použitie.
Digitálne ovládanie – vďaka digitálnemu ovládaniu s elektronickými tlačidlami môžete na hrniecu nastaviť požadované parametre, jeden z prednastavených programov, teplotu, časovač, režim vypnutia a udržiavanie teploty pokrmov.
Pomalý hrniec: Príslušenstvo
Súčasťou niektorých pomalých hrncov môže byť aj ďalšie príslušenstvo, ktoré sa dá pri mnohých modeloch zakúpiť samostatne.
- Náhradný kontajner
- Náhradné viečka
- Odnímateľná rukoväť
- Kuchynské náradie – naberačky, hrnce na varenie atď.
- Parný hrniec na ohrievanie zeleniny
- Silikónová forma na tortu
Objem a tvar
Veľkosť pomalého hrnca si môžete vybrať od 2 do 6,5 litra v závislosti od počtu stravníkov alebo množstva jedla, ktoré zvyčajne varíte. Musíte však brať do úvahy, že počas varenia môže byť hrniec naplnený maximálne do ¾ a niekedy dokonca len do ½ (v závislosti od typu jedla). Ak si kúpite príliš veľký hrniec a varíte v ňom malé množstvo jedla, ingrediencie sa rozvaria, vysušia alebo spália. Na druhej strane, ak je hrniec preplnený, jedlo sa nemusí dostatočne uvariť a voda môže vytiecť. Okrúhly alebo štvorcový tvar je ideálny na dusené mäso, ragú, dezerty a paštéty. Na prípravu väčších kusov mäsa alebo celej hydiny je vhodný väčší oválny hrniec.
Materiál pre pomalé varenie
Vonkajšia nádoba – Vonkajšia nádoba pomalých hrncov je zvyčajne vyrobená z nehrdzavejúcej ocele so sklenenými a tepelne odolnými plastovými doplnkami. Výhodou nehrdzavejúcej ocele je jej dlhá životnosť a vysoká odolnosť voči poškodeniu, nevýhodou je riziko popálenia horúceho povrchu hrnca.
Vnútorná nádoba – typ a kvalita materiálu vnútornej nádoby určuje tepelnú vodivosť, rovnomernosť ohrevu, odolnosť, životnosť a údržbu. Vnútorná nádoba je najčastejšie vyrobená z kameniny, keramiky alebo hliníka s nepriľnavým povrchom.
- Kamenina – hygienická, zdravotne nezávadná a ľahko sa udržiava.
- Keramika – keramika sa dá veľmi dobre variť pri nízkych teplotách. Je však krehká a nemožno ju umývať v umývačke riadu.
- Hliník – hliníkové hrnce môžu byť liate alebo lisované. Hrnce z lisovaného hliníka sú lacné, ale menej kvalitné a náchylné na deformáciu. Hrnce z liateho hliníka sú robustné, odolné, dobre rozvádzajú teplo a majú dlhú životnosť. Ich povrch má nepriľnavú úpravu.
Príkon hrnca
Príkon pomalých hrncov by mal zodpovedať ich veľkosti. Zvyčajne sa pohybuje od 150 do 1100 W. Hrniec s veľkým objemom, ale malým výkonom nemusí byť schopný uvariť väčšie množstvo jedla. Vhodný výkon preto ovplyvňuje schopnosť dosiahnuť a udržať rovnomernú teplotu počas varenia.
Dizajn pomalého hrnca
Pomalé hrnce môžu mať rôzne tvary a farby. Môžu byť okrúhle, oválne, štvorcové alebo obdĺžnikové. Dizajn môže byť z elegantnej nehrdzavejúcej ocele v kombinácii s plastom a sklom. Môžete sa stretnúť aj s kúskami v atraktívnych viacfarebných vzoroch.
Údržba
Hrnce udržiavajte podľa pokynov výrobcu. Vždy dbajte na to, aby sa vykurovacia jednotka nedostala do kontaktu s vodou. Pred údržbou odpojte hrniec zo zásuvky a utrite ho vlhkou handričkou. Niektoré vyberateľné nádoby možno umývať v umývačke riadu, iné iba ručne.
Ako používať pomalý hrniec?
- Dostatok priestoru – hrniec je počas varenia horúci. Preto by okolo neho malo byť aspoň 15 cm voľného priestoru.
- Vrstvenie ingrediencií – dno a steny hrnca sú horúce. Väčšie a tvrdšie kusy potravín preto ukladajte na dno a boky hrnca.
- Mrazené mäso – ak do hrnca vložíte mrazené mäso, pridajte k nemu trochu teplej vody, aby sa medzi mrazeným mäsom a hrncom vytvorila vrstva. Tým sa zabráni tepelnému šoku a riziku poškodenia hrnca. Varenie mrazených surovín predĺži čas varenia najmenej o 2 hodiny.
- Minimálne množstvo tuku – pri varení v pomalom hrnci používajte minimálne množstvo tuku alebo nepoužívajte žiadny tuk, pretože tuk zadržiava teplo a urýchľuje čas varenia, čo nie je v pomalom hrnci žiaduce. Na vytvorenie tenkého filtra na hrnci sa odporúča použiť sprej na tuk, ktorý uľahčí aj jeho následné čistenie.
- Množstvo tekutiny – tekutina sa počas varenia z pomalého hrnca neodparuje. Naopak, niektoré zložky uvoľnia svoje šťavy. Na varenie preto použite až o polovicu viac tekutiny ako v bežnom hrnci.
- Dochucovanie – soľ a bylinky používajte v menšom množstve ako zvyčajne, pretože intenzita ich chuti sa pri dlhom varení mení. Celé korenie uvoľňuje svoju chuť postupne, mleté korenie stráca svoju chuť pri dlhom varení, ale môže aj zhorknúť.
- Zahusťovanie – na začiatku varenia môžete do hrnca pridať škrob, múku alebo zápražku.
- Otváranie hrnca – počas varenia hrniec zbytočne neotvárajte – teplo uniká a čas varenia sa predĺži o niekoľko desiatok minút pri každom zdvihnutí pokrievky.
- Skladovanie potravín – potraviny, ktoré nezjete, uložte čo najskôr do chladničky. V pomalom hrnci by sa chladil veľmi pomaly a začali by sa v ňom množiť baktérie.
Ceny pomalých hrncov
Pomalý hrniec so základnými funkciami si môžete kúpiť už od 600 Kč. S rastúcim počtom funkcií a kvalitou použitých materiálov sa zvyšuje aj cena hrncov, za ktoré môžete zaplatiť až niekoľko tisíc korún.
Cena pomalého hrnca do 40 € s DPH
Za cenu do 20 EUR môžete získať hrniec s menším objemom, nižšou spotrebou energie a základnými funkciami. Lacnejšie hrnce majú manuálne ovládanie bez displeja. Sú vhodné pre menej náročných používateľov alebo na príležitostné používanie.
Cena pomalého hrnca od 40 do 80 € s DPH
V strednej cenovej kategórii si priemerný spotrebiteľ vyberie. Hrnce majú vyšší výkon, digitálne ovládanie, väčšiu kapacitu a širší rozsah užitočných funkcií.
Cena pomalého hrnca nad 80 EUR s DPH
Ak investujete niekoľko tisíc korún do pomalého hrnca, získate profesionálneho kuchynského pomocníka s najmodernejšími funkciami, ktorý umožňuje pohodlnú prípravu prvotriednych pokrmov.
Recenzie pomalých hrncov
Pomalý hrniec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605
Pomalý hrniec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 je navrhnutý na varenie potravín pri zachovaní maximálneho množstva vitamínov a živín. Na prvý pohľad vás zaujme vkusný dizajn v kombinácii nerezovej ocele a čiernej farby. Vďaka digitálnemu displeju je ovládanie jednoduché a ľahké.
Praktické je sklenené veko, ktoré umožňuje kontrolovať proces varenia, a tiež keramická vyberateľná nádoba, do ktorej môžete vložiť jedlo do rúry alebo do chladničky. Nie je však určený na použitie na varnej doske. Skladovanie hrnca je zjednodušené vďaka možnosti odpojenia napájacieho kábla. Vďaka objemu hrnca 5,7 litra môžete naraz uvariť až 7 porcií jedla. Telo hrnca je pri varení horúce a pri neopatrnej manipulácii hrozí riziko popálenia.
Plusy:
- Odnímateľná nádoba
- Digitálne ovládanie
- Veľký objem
Zápory:
- Keramickú nádobu nemožno používať na hrniecu
- Telo hrnca je pri varení horúce
Pomalý hrniec Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramic
Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramic je vysokokvalitný pomalý hrniec s objemom 5 litrov a liatinovým hliníkovým hrncom s keramickým povrchom DuraCeramic. Hrniec je vybavený sklenenou pokrievkou, ktorá umožňuje priebežne sledovať proces varenia, ktorého teplotu si môžete vybrať z troch stupňov výkonu.
Kapacita hrnca postačuje na prípravu šiestich porcií jedla. Hotové jedlo môžete nechať v hrnci a uskladniť v chladničke. Neskôr ho jednoducho ohrejte v rúre, na hrniecu alebo v mikrovlnnej rúre.
Klady:
- Môže sa použiť aj na indukciu
- Jednoduché používanie a vhodné pre začiatočníkov
Zápory:
- Krátky prívodný kábel
Pomalý hrniec Russell Hobbs Maxicook 22750-56
Russell Hobbs Maxicook 22750-56 je veľký 6-litrový pomalý hrniec, ktorý naraz uvarí až 8 porcií chutného jedla. Digitálny programovateľný časovač a odnímateľná nádoba vhodná na použitie na hrniecu zvyšujú užívateľský komfort pri varení v tomto hrnci. Hrniec však nemožno používať v rúre ani na indukčnej varnej doske.
Russell Hobbs Maxicook 22750-56 je najpredávanejším pomalým hrncom v tejto cenovej kategórii vďaka skvelému pomeru cena/výkon.
Klady:
- Veľký objem
- Funkcia udržiavania teploty pripravenej na konzumáciu
- Digitálne ovládanie
Zápory:
- Odnímateľnú nádobu nie je možné používať v rúre
Pomalý hrniec TESLA SlowCook S700
Pomalý hrniec TESLA SlowCook S700 v elegantnom dizajne z nehrdzavejúcej ocele s vekom z tvrdeného skla ponúka veľkorysý objem 6,5 litra, ktorý stačí na prípravu dostatočného množstva jedla pre veľkú domácnosť. Manipuláciu s hrncom uľahčuje a spríjemňuje digitálne ovládanie s 3 nastaveniami ohrevu od 30 do 24 hodín. Veľmi praktická je funkcia odloženého štartu a udržiavania teploty. Vo vyberateľnej nádobe môžete jedlo ľahko ohrievať alebo piecť v rúre.
Klady:
- Veľký objem
- Odnímateľná nádoba vhodná do rúry
- Funkcia odloženého štartu
- Funkcia udržiavania teploty
- Možno umývať v umývačke riadu
Zápory:
- Nie
Pomalý hrniec Severin SV 2447
Severin SV 2447 je elektrický pomalý hrniec z brúsenej ocele určený na varenie metódou sous-vide. To znamená, že prísady sa niekoľko hodín varia vo vode pri nízkej teplote. Tento pomalý hrniec má praktickú vyberateľnú nádobu s nepriľnavým povrchom s objemom 6 litrov, LED displej, 24-hodinový časovač a vynikajúcu reguláciu teploty od 40 do 99 °C s maximálnou odchýlkou 1 °C.
Klady:
- Skvelý pomer cena/výkon
- Vysokokvalitný dizajn
- Veľký objem
Pomalé hrnce: Niekoľko slov o pomalých hrncoch na záver
Prečítali ste si článok o výbere pomalého hrnca. Dúfame, že vám náš tím z Rebrickator.sk s touto úlohou pomohol a vy si vyberiete kvalitný pomalý hrniec, ktorý bude fungovať dlhé roky bez jediného problému.
Pozrite si tabuľku na začiatku článku a kliknite na porovnanie cien. To vás presmeruje na porovnávací portál Heureka, kde si môžete prečítať recenzie zákazníkov, používateľské recenzie, odborné recenzie a porovnať ceny pomalých hrncov v rôznych obchodoch.